ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ
 
Ο Ηλιακός θερμοσίφωνας για να διατηρήσει την απόδοση του σε υψηλά επίπεδα και για να μπορέσει να έχει αντοχή στον χρόνο χρειάζεται κάποια περιοδική συντήρηση.
 
Η συντήρηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την απομάκρυνση των αλάτων που έχουν κατακαθίσει στο θερμοδοχείο, τον έλεγχο τον υγρών εαν ο ηλιακός είναι κλειστού κυκλώματος, η σωστή λειτουργία του θερμοστάτη αν λειτουργεί και με ρεύμα, η αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου άν το απαιτεί το υλικό κατασκευής. Υπάρχουν κι αλλοι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν δευτερευούσης σημασίας. Οι παραπάνω εργασίες καλό είναι να γίνονται απο εξειδικευμένο τεχνικό.
 
Συνήθως, το πρώτο service ενός θερμικού ηλιακού συστήματος, καλό είναι να γίνεται μετά το τρίτο έτος λειτουργίας του και από εκεί και ύστερα, κάθε 2-3 χρόνια. Κάνοντας το service, με εξειδικευμένο συνεργείο, είστε σίγουροι ότι ελέγχεται η αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής, ότι γίνεται η αλλαγή της ράβδου μαγνησίου που περιέχει η δεξαμενή νερού (μπόιλερ) και τέλος ότι ελέγχεται η όλη σωστή λειτουργία του συστήματος.
 
 
Συμβουλές προς τον ιδιοκτήτη...
  • Το καλοκαίρι και σε περίπτωση διακοπών να σκεπάζετε τους συλλέκτες για να μην δημιουργηθούν υψηλες θερμοκρασίες καθώς και πιέσεις με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η αντοχή των υλικών.Εκτός αυτού, σε περίπτωση που είναι κλειστού κυκλώματος, υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει τα υγρά του με την αύξηση της πίεσης και να έχει χαμηλή απόδοση τον χειμώνα. Θα χρειαστεί δηλαδή συμπλήρωμα των υγρών του για να μπορέσει να λειτουργήσει στο μέγιστο της απόδοσης του.
 
  • Φροντίστε να πλύνετε τους καθρέφτες για καλύτερη απόδοση.
 
  • Το χειμώνα και σε περίπτωση ανοικτού κυκλώματος να αδειάσετε το νερό απο τους συλλέκτες ετσι ώστε να μήν παγώσουν και σπάσουν σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω απο το μηδέν.
 
  • Συνήθως οι κατασκευαστές των ηλιακών για να ισχύει η εγγύηση επιβάλλουν service ανά 2 έτη. Ότιδηποτε άλλο είναι υπερβολή. Επίσης το κατα πόσο χρειάζεται συντήρηση ένας ηλιακός εξαρτάται και απο την ποιότητα του νερού.